Siguranta in trafic este esentiala, atat pentru conducatorul auto, cat si pentru ceilalti participanti. Atentia posesorilor de autovehicule si a conducatorilor auto trebuie sa fie indreptata spre starea cauciucurilor, atat din punct de vedere tehnic, cat si in ceea ce priveste utilizarea corecta a tipului de anvelopa adaptat corespunzator la conditiile de mediu si de drum. Respectarea Codului Rutier este obligatorie, motiv pentru care, printre altele, trebuie sa schimbi la timp cauciucurile pentru a nu te expune riscurilor. In cele ce urmeaza vei descoperi de ce si cand trebuie sa schimbi anvelopele uzate, ce se arata in legislatie si ce sanctiuni ai putea primi daca nu respecti legea.
Cuprins:
1. Ce se arata in legislatie despre anvelopele uzate si la ce trebuie sa fii atent?
2. La ce riscuri te expui si ce sanctiuni pentru cauciucuri uzate poti primi?
Indiferent de sezon, trebuie sa acorzi o atentie sporita anvelopelor. Trebuie sa te asiguri ca acestea sunt intr-o stare buna de utilizare, pentru a nu avea parte de incidente neplacute in timpul rularii vehiculului. Atunci cand este vorba despre anvelope uzate, legislatia prevede o serie de reguli si obligatii care trebuie respectate intocmai, atat de catre posesorii de autovehicule, cat si de catre comerciantii ce le ofera spre vanzare sau de catre companiile care presteaza diverse servicii ce implica anvelopele. De asemenea, inca din anul 2004, legea pentru pneuri uzate reglementeaza si modalitatea prin care sunt gestionate anvelopele uzate. In Romania, similar tuturor tarilor din Europa, legislatia cauciucurilor uzate prevede adancimea minima a profilelor pneurilor pana la care acestea pot fi utilizate, fara a fi pusi in conditia unor sanctiuni pentru anvelope uzate. Sanctiunile pentru cauciucuri uzate sunt prevazute in legea pentru anvelope uzate si au ca scop atat determinarea posesorilor de autovehicule pentru respectarea sigurantei circulatiei, cat si responsabilizarea privind protectia mediului. Legislatia pneurilor uzate prevede ca profilul caii de rulare a cauciucurilor, indiferent daca se vor pune in discutie anvelope de vara , anvelope de iarna sau anvelope all season , acesta trebuie sa fie de cel putin 1.6 mm inaltime. Prin urmare, daca inaltimea profilului anvelopei este mai mica, atunci cauciucul nu mai corespunde tehnic, iar acesta trebuie inlocuit obligatoriu, asa cum este prevazut in lege.
Toate cauciucurile omologate pentru circulatie atat in Romania, cat si in Comunitatea Europeana sunt prevazute cu un semn distinctiv care marcheaza gradul de uzura pana la care anvelopa poate fi utilizata in conditii de siguranta. Atunci cand, prin uzura, suprafata caii de rulare a anvelopei ajunge pana la acest marker, cauciucul trebuie inlocuit obligatoriu. Nerespectarea conditiilor tehnice pentru pneuri uzate prevazute prin lege atrage nu doar sanctiuni dure, precum amenzi usturatoare, dispunerea ridicarii actelor sau chiar imobilizarea vehiculului, dar si expunerea conducatorului auto si a participantilor la trafic la riscuri privind siguranta rutiera.
Pentru a nu ajunge in aceasta situatie, este recomandat ca anvelopele sa fie inspectate cel putin o data pe luna sau ori de cate ori se considera necesar. Atingerea gradului de uzura maxim al anvelopelor poate fi influentat nu doar de numarul mare de kilometri parcursi, ci si de diversi alti factori, precum presiunea corespunzatoare in pneuri, geometria rotilor, greutatea care este transportata frecvent si, nu in ultimul rand, de felul in care este condus autovehiculul.
De asemenea, este preferabil ca in cazul anvelopelor de iarna sau al anvelopelor all season, acestea sa fie inlocuite inainte ca gradul de uzura maxim prevazut de lege sa fie atins, mai ales in conditia utilizarii vehiculului in conditii dure de iarna.
Nu uita nici faptul ca anvelopele se schimba pe seturi de cate doua, existand si o explicatie cat se poate de logica: gradul de uzura trebuie sa fie similar pe osie.
Avand in vedere aceste informatii, este important sa respecti intotdeauna legea si, mai mult decat atat, sa pui pret pe siguranta ta si a celor din trafic. Este esential sa fii mereu vigilent ca sofer si sa nu te expui in fata riscurilor. Anvelopele trebuie sa fie verificate in permanenta, iar odata ce sunt uzate, sa ai in vedere schimbarea lor. In conditiile in care o persoana nu respecta legea, atunci poate fi amendata cu sumele prevazute de legislatia in vigoare.
Sursa foto: Pexels.com