Cand se schimba cauciucurile de iarna? Ce spune legea si de ce altceva trebuie sa tii cont? - E-roti.ro

Cand se schimba cauciucurile de iarna? Ce spune legea si de ce altceva trebuie sa tii cont?


Subiectul schimbarii cauciucurilor este unul care a nascut multe controverse, in ultimii ani. Informatiile oficiale si miturile se amesteca foarte usor, in lumea posesorilor de autoturisme, insa ceea ce trebuie sa primeze consta in siguranta si respectarea legilor. Utilizarea cauciucurilor de iarna pe parcursul sezonului rece este o masura pe care orice sofer trebuie sa o respecte, in asa fel incat sa asigure cele mai bune conditii de deplasare atat pentru el, cat si pentru ceilalti participanti la trafic.


Pentru foarte multi posesori de autoturisme, continua sa reprezinte o enigma cand se schimba cauciucurile de iarna cu cele de vara. De altfel, multi nu au un raspuns clar nici la intrebarea referitoare la cand se schimba cauciucurile de vara si se monteaza cele destinate sezonului rece. Din fericire, exista repere clare in functie de care te poti orienta, daca te afli in aceasta situatie.


In cele ce urmeaza, iti vom prezenta tot ce trebuie sa stii cu privire la utilizarea corecta a cauciucurilor. Iata toate detaliile despre cand se monteaza si cand se schimba anvelopele de iarna, precum si care sunt avantajele pe care ti le ofera cauciucurile utilizate pe parcursul lunilor calde. 


Cuprins

  1. Cauciucurile de iarna - ce spune legea?

  2. Cauciucurile de vara - particularitati si beneficii

2.1. Merita anvelopele all season?

  1. Cand se schimba cauciucurile de iarna cu cele de vara?

3.1. Cat de mult conteaza zona in care stai?

  1. Cum iti poti schimba cauciucurile usor si sigur?

1. Cauciucurile de iarna - ce spune legea?

Temperaturile scazute si fenomenele meteo extreme pot provoca foarte multe neplaceri pentru soferi. Tocmai de aceea, exista cateva masuri pe care acestia sunt obligati sa le ia pentru a se proteja atat pe ei insisi, cat si pe ceilalti participanti la trafic. Printre aceste masuri se regaseste si folosirea anvelopelor de iarna. 



Particularitatile anvelopelor de iarna le transforma intr-un sprijin extraordinar pentru cei care vor sa isi controleze cu lejeritate masina chiar si in cele mai dificile conditii de drum. Cauciucurile destinate sezonului rece au benzi de rulare cu blocuri late. Impreuna cu lamelele din banda de rulare, acestea garanteaza aderenta mai buna la drumul acoperit de polei sau zapada. 


De asemenea, cauciucurile de iarna sunt foarte rezistente la temperaturi scazute si nu se tocesc, asa cum este cazul celor de vara. De altfel, utilizarea acestor solutii nu este doar recomandata, ci si impusa prin lege


Concret, prin ordonanta de urgenta nr. 195 / 2002, autoritatile impun utilizarea anvelopelor de iarna atunci cand drumurile publice sunt acoperite de zapada. In cazul in care aceasta prevedere nu este respectata, certificatul de inmatriculare sau de inregistrare a aututorismului se retine, iar soferul este sanctionat si cu amenda contraventionala. 


Cum reperul legal referitor la momentul in care se monteaza cauciucurile de iarna este destul de vag, este de preferat raportarea si la alte repere. Cea mai buna solutie pentru a fi mereu pregatit este sa iti montezi cauciucurile de iarna in finalul lunii octombrie, cand temperaturile ajung sa scada sub valoarea de sapte grade Celsius. 



Ce se intampla, insa, dupa ce perioada rece trece? De ce trebuie montate din nou cauciucurile de vara si cand este cel mai bun moment pentru a lua aceasta decizie? In cele ce urmeaza, vei afla raspunsurile pentru toate aceste intrebari. 

2. Cauciucurile de vara - particularitati si beneficii

Atunci cand schimbam cauciucurile de iarna, facem trecerea catre un nou set de pneuri, potrivite carosabilului pe care se circula in conditii normale. Motivul pentru care iarna nu se utilizeaza cauciucurile de vara este reprezentat de faptul ca acestea din urma nu asigura protectia necesara pe drumurile umede sau acoperite de polei ori zapada. In acelasi timp, iarna nu se recomada folosirea cauciucurilor de iarna dintr-o serie de motive. 


Atunci cand trebuie sa schimbi cauciucurile de iarna cu cele de vara, motivul pentru care o faci este ca pneurile de vara ofera o manevrabilitate mult mai buna pe asfaltul uscat si umed. Toate drumurile efectuate la temperaturi mai mari de 7 grade Celsius sunt mult mai comode pentru un sofer, daca sunt facute cu pneurile de vara montate. In virajele dificile, manevrabilitatea asigurata de cauciucurile de vara este una net superioara celei pe care o ofera pneurile de iarna. Reactiile corecte in diferite situatii sunt mai usor de gasit, la fel cum si manevrele precum intoarcele si evitarea obstacolelor sunt si ele facilitate. 


Alte beneficii pe care le ofera cauciucurile de vara constau in faptul ca ele nu se uzeaza atunci cand temperatura asfaltului ajunge la temperaturi de pana la 60 de grade Celsius. Nu este si cazul anvelopelor de iarna, care se vor toci foarte rapid, in astfel de conditii. De asemenea, cauciucurile de vara contribuie si la evitarea acvaplanarii. Cauciucurile de iarna ajuta la o franare mult mai eficienta pe carosabilul ud.



2.1 Merita anvelopele all season?


Un caz aparte este cel al anvelopelor all season. Asa cum sugereaza si titulatura lor, acestea pot fi utilizate pe tot parcursul anului. Doar in teorie, deoarece realitatea conditiilor meteorologice din Romania nu recomanda folosirea acestui tip de anvelope pe timpul iernii. 


Anvelopele all-season se utilizeaza pe parcursul iernii doar daca temperaturile nu scad mai jos de valoarea de -5 grade Celsius. Pe tot teritoriul tarii noastre, exista cel putin cateva zile in fiecare an in care gerurile provoaca temperaturi mult mai scazute. In cazul in care nu circuli in mod intens cu masina si o poti lasa in parcare pe parcursul acelor perioade, atunci poti utiliza si tu anvelope all season si nu te va mai interesa cand trebuie sa schimbi cauciucurile de iarna.


Este cazul unor soferi, dar nu al celor mai multi. Astfel ca trebuie sa stii cand schimbam cauciucurile de vara si cand trebuie sa schimbam cauciucurile de iarna. Din urmatoarele parti ale acestui articol, cand trebuie sa schimbam cauciucurile de iarna cu cele de vara.



3. Cand se schimba cauciucurile de iarna cu cele de vara?

Ceea ce trebuie sa prioritizezi intotdeauna, atunci cand schimbi cauciucurile de iarna, este siguranta. La fel ca in cazul montarii lor, nu este definita prin lege o data fixa sau o perioada in care operatiunea trebuie efectuata. Totul depinde de conditiile meteorologice, care sunt foarte imprevizibile. Certitudinea consta in faptul ca este necesar sa ai anvelopele de iarna montate pana in momentul in care vremea si temperaturile se amelioreaza. 


De altfel, trebuie sa stii ca nu exista niciun fel de obligativitate legala referitoare la perioada pana cand trebuie schimbate cauciucurile de iarna. Acestea se demonteaza doar pentru ca beneficiile oferite de cele de vara sunt semnificative si pentru ca s-ar putea defecta, pe parcursul perioadei calde. 


De regula, perioada prielnica pentru trecerea catre pneurile de vara este luna aprilie. In orice caz, daca observi ca vremea inca prezinta particularitati specifice sezonului de iarna, este mult mai sigur sa continui sa utilizezi cauciucurile dedicate perioadei reci. 



3.1. Cat de mult conteaza zona in care stai?


Perioada cand se schimba anvelopele de iarna cu cele de vara poate sa varieze si in functie de zona in care locuiesti.


Soferii care conduc masina in zone de deal si de munte, au parte de perioade friguroase mai lungi. Zapezile care cad la final de aprilie nu reprezinta o surpriza, in acest caz. Astfel, cateodata este bine sa astepti chiar pana la startul lunii mai, inainte de a trece la anvelopele de vara. In schimb, in sudul tarii, inceputul lunii aprilie este o perioada destul de sigura. 



Asadar, la fel ca in cazul situatiei cand se schimba anvelopele de vara cu cele pentru sezonul rece, nu exista o data fixa pentru cand se pot schimba cauciucurile de iarna cu cele de vara. Totul depinde de starea vremii, insa poti sa tii minte cateva repere importante. Este necesar ca ninsorile si temperaturile mai mici de 7 grade Celsius sa nu te prinda cu anvelopele de vara, in timp ce cauciucurile de iarna nu se recomanda a fi utilizate atunci cand carosabilul este umed sau uscat, iar temperaturile depasesc temperatura mentionata anterior.

4. Cum iti poti schimba cauciucurile usor si sigur?

Dupa ce ai aflat de cand se schimba cauciucurile de iarna, trebuie sa stii si cum se procedeaza cand schimbam cauciucurile. Cand schimbam anvelopele de iarna, dar si cand se schimba rotile de vara, este foarte important sa te asiguri ca operatiunea este efectuata in mod corect. De o montare eficienta a pneurilor depinde atat siguranta lor, cat si a ta si a pasagerilor din autoturismul pe care il conduci. 


Cand schimbi cauciucurile, este de preferat sa apelezi la serviciile unor mecanici cu experienta in domeniu. In acelasi timp, exista si posibilitatea in care alegi sa faci acest lucru acasa, de unul singur. Cand se inlocuiesc cauciucurile de iarna cu cele de vara, cele vechi trebuie demontate cu grija, iar cele noi este necesar sa fie puse cu fermitate, pentru a rezista la viteza si la presiunea din timpul circulatiei. 


Chiar si cele mai bune cauciucuri de iarna, cand se schimba, pot sa se deterioreze, in lipsa unui tratament corect. Acesta este un scurt set de reguli care trebuie respectate atunci canc schimbam cauciucurile de iarna cu cele de vara. De asemenea, regulile trebuie respectate si cand se schimba rotile de vara cu cele pentru iarna. 



  1. Anvelopele se monteaza in directia de rulare - de acest lucru depind tractiunea autoturismului, franarea eficienta si evacuarea apei, in conditiile carosabilului ud. In cazul anvelopelor simetrice, metoda de montare nu influenteaza randamentul. Insa pentru anvelopele asimetrice si directionale, este esential sa respecti aceasta regula; 

  2. Jantele trebuie sa fie curate - inainte de montarea anvelopelor, suprafata de contact a jantelor trebuie sa fie curatata, pentur a se evita deflatia lenta a cauciucurilor;

  3. Valvele se inlocuiesc - valvele invechite sunt foarte periculoase si pot provoca deflatia anvelopelor;

  4. Butucul se curata - si butucul necesita o curatare temeinica, inainte de montarea anvelopelor, pentru a se evita vibratiile provocata de rularea inegala a jantelor.

  5. Rotile se strang in mod potrivit - este necesar ca rotile sa nu fie stranse slab, pentru a nu se desprinde in timpul mersului. In acelasi timp, o strangere fortata poate provoca lipirea termica a piulitelor. Aceste nu vor mai putea fi desfacute usor in cazul in care te confrunti cu o pana. 

  6. Echilibreaza rotile - la fiecare schimbare de roti, acestea trebuie echilibrate, pentru a se evita vibratiile din timpul mersului.

  7. Verifica presiunea din roti - si presiunea poate afecta modul in care rotile se comporta in timpul condusului. Asigura-te ca aceasta este la un nivel optim, dupa ce ai montat pneurile.


Exista si alte masuri care trebuie luate, pentru a avea certitudinea ca rotile sunt montate in mod corect. Cand se schimba rotile de vara, dar si cauciucurile de iarna cand se schimba, este nevoie de atentie si de pricepere. De aceea, cea mai recomanda masura pentru atunci cand schimbam anvelopele de iarna este apelarea la mecanici specializati. 


Trebuie sa mai stii si ca atunci cand trebuie schimbate cauciucurile, este necesar sa le asiguri pneurilor pe care le inlocuiesti un spatiu de depozitare potrivit. Cand se schimba rotile de iarna cu cele de vara, anvelopele potrivite sezonului rece au nevoie sa fie bine protejate de caldura intensa. Ele trebuie depozitate in locuri ferite de razele soarelui. Este important sa ai grija de cauciucuri iarna, cand se schimba, deoarece un tratament corespunzator le poate prelungi acestora durata de viata.


Acestea sunt, asadar, regulile in functie de care se schimba si se depoziteaza anvelopele. Ele sunt valabile in cazul ambelor tipuri de penuri. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca atunc icand se schimba cauciucurile de iarna, acestea trebuie depozitate cu mult mai mare grija. Ele sunt foarte sensibile la temperaturile ridicate din vara si risti sa le gasesti deformate, daca nu le pui in locuri ferite de temperaturile extreme.


Trecerea de la sezonul rece la cel cald este una care favorizeaza masina pe care o conduci, daca ii oferi resursele necesare. Schimba la timp cauciucurile de iarna cu cele de vara si bucura-te de sesiuni de condus sigure si confortabile.  


Sursa foto: Pixabay.com








Autor: E-Roti.ro
Publicat 16/02/2022 10:02
Alte știri care te-ar putea interesa
Vulcanizarea cauciucului - ce este, ce roluri are si ce tipuri de defecte pot fi remediate
Vulcanizarea anvelopelor este un proces esential in industria auto. Scopul procesului de vulcanizare este acela de a repara si de a intari anvelopele deteriorate
Indice aderenta anvelope - ce inseamna aderenta cauciucurilor si ce clase de aderenta exista
Iata ce trebuie sa stii despre ce inseamna aderenta la anvelope de iarna, care sunt principalele grade de aderenta la anvelope si ce avantaje si dezavantaje prezinta pneurile, in funcite de nivelul aderentei
Hotel anvelope: ce inseamna si ce avantaje iti aduce
Grija fata de masina ta nu inseamna numai ca tii la lucrurile tale, fie ele de valoare sau nu, ci si ca ai grija la siguranta in trafic, atat a ta, cat si a celorlalti. Schimbul intre anvelope de vara si anvelope de iarna trebuie realizat cel putin o data pe an, in functie de conditiile meteo.
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo