Ce inseamna ET la jante? - Elemente care influenteaza durata de viata a masinii si calitatea deplasarilor pe drumurile publice - E-roti.ro

Ce inseamna ET la jante? - Elemente care influenteaza durata de viata a masinii si calitatea deplasarilor pe drumurile publice

 

Dincolo de perfectionarea design-ului masinii si imprimarea unui aer stilat, prea putini cunosc adevaratul rol al jantelor. Aceste elemente sunt o prioritate in procesul de mentinere a anvelopei in conditii sigure. Jantele sunt disponibile in diferite marimi si stiluri si sunt necesare pentru toate modelele de automobile.Jantele sunt elemente esentiale pentru autovehiculul tau, care depasesc simplul scop estetic. Jantele protejeaza anvelopele, mentinandu-le intr-o forma optima, cat mai mult timp. Ideal ar fi ca orice utilizator sa stie ca jantele prezinta anumite specificatii tehnice care conditioneaza perioada de viata a vehiculului in cauza.

 

In cele ce urmeaza vom vorbi despre o caracteristica de-a dreptul vitala am putea spune pentru longevitatea masinii si anume: ET-ul la jante. Ai mai auzit de acest element dar nu ii cunosti semnificatia sau rolul? Citeste in continuare si descopera cat e de importanta pentru functionarea masinii tale. 

 

Cuprins: 

 

 1.Ce inseamna ET la jante? 

 1.1. ET-ul jantei – Care sunt valorile posibile 

 1.2. De ce e important sa stii valorile ET-ului de la masina ta? 

 2.Ce inseamna PCD si ET la jante? - Cum citim corect informatiile de pe jante?

 

 1.Ce inseamna ET la jante?


Cel mai probabil ai fost intrebat la vreun service auto care este ET-ul jantelor de la masina ta, dar pentru ca nu cunosti semnificatia termenului, nici nu ai putut oferi un raspuns clar. Asadar, sa lamurim ce inseamna ET la jante. Termenul isi are originea in expresia nemteasca ‘’Einpress Tiefe’’, sau ‘’decalaj’’ în traducere și este inscriptionat pe janta masinii. Pentru necunoscatori, ET-ul exprima distanta dintre zona de fixare a butucului si axa de simetrie a jantei. Rezultatul arata care este punctul pana la care janta se poate integra in caroserie, sau cat de mult poate iesi in afara, iar valoarea se exprima in milimetri.  

 

Unde găsești simbolul ET al jantei de care ai nevoie? OffSet-ul este trecut pe jantă, sub forma initialelor ET (EinspressTiefe), valoare exprimata in inch sau milimetri. O valoare prea mica sau prea mare poate afecta: activitatea masinii in conditiile de trafic, calitatea conditiilor de calatorie resimtite de pasager, aspectul sau pozitia masinii pe carosabil sau garantia configurarii pentru fiecare drum pd drumurile publice. 

  1.1. ET-ul jantei - Care sunt valorile posibile?  


Cum poate fi ET-ul jantei? Daca am stabilit ce inseamna ET la jante auto, atunci cum care sunt valorile cel mai frecvent intalnite? 

 

  • ET zero – cand axa de simetrie a rotii este egala cu zona de prindere a butucului; 

  • ET negativ – cand zona de prindere a butucului este decalat spre partea din spate; 

  • ET pozitiv – cand suprafata de prindere a butucului se afla in fata sau pe laterala jantei.


Cea mai fericita situatie pentru masina ta este un ET zero. Daca valorile pozitive sau negative sunt prea mari, atunci pot fi semnalate cateva probleme. 

Problemele frecvent aparute la jantele cu ET negativ cu valori care depasesc limitele normale sunt: manevrare slaba in timpul deplasarii, stres suplimentar pe tot cuprinsul suspensiei de roata. 

 

Valorile anormale ale unui ET pozitiv conduc la: deteriorari cauzate de frecarea anvelopelor de caroserie sau suspensie, defectiuni ale anvelopelor, riscul de interferenta a componentelor sistemului de frana cu janta, instabilitatea vehiculului pe drumurile publice. 

  1.2. De ce e important sa stii valorile ET-ului de la masina ta? 


Identificarea ET-ului de la vehiculul tau este esentiala cand decizi sa schimbi jantele. In plus, aceasta miscare contribuie atat la imbunatatirea aspectului acestora, cat si la o simplificarea actiunii de manevrare a vehiculului. Cand sunt montate jante noi, de preferat ar fi ca valoarea noului ET sa nu depaseasca mai mult sau mai putin de 5 mm fata de valoarea ET-ului anterior. In caz contrar, stabilitatea masinii poate fi pusa in pericol. Ca sa poti preveni astfel de incidente, ia in calcul aplicarea catorva masuri: 

 

  • Afla corespondenta valorii ET, latimea jantei si marimea anvelopei pentru remorca cu ajutorul site-urilor de expertiza sau a tabelelor realizate de producatorii auto; 


  • Apeleaza la ajutorul unui specialist care va determina la sigur compatibilitatea dintre jante si anvelope. 


Functionarea optima a autovehicului este conditionata de verificarea valorii ET-ului, cel putin o data. Cel mai important rol pe care il implica valoarea ET-ului este pentru a identifica tipul de jante si anvelope compatibile cu autovehiculul tau.   

  2. Ce inseamna PCD si ET la jante? - Cum citim corect informatiile de pe jante?


Atunci cand vrem sa facem un ‘’upgrade’’ al masinii, primul lucru spre care ne indreptam atentia sunt jantele. Majoritatea soferilor, in special incepatorii sunt pusi in dificultate, nestiind semnficatia acelui sir de cifre si litere. Mai departe, vom lamuri fiecare caracter care apare inscriptionat pe janta, pentru ca pe viitor sa nu mai avem semne de intrebare in alegerea noilor jante pentru masina. 

 

  • PCD la jante 


Ce inseamna PCD si ET la jante? PCD este prescurtarea sintagmei ‘’Pitch circle diameter’’, care inseamna distanta dintre centrele a doua prezoane aflate in pozitii opuse. 

 

  • Diametrul total al jantei sau R 


Masurarea diametrului jantelor se face in inch sau toli, incepand, de la 8’’ si pana la 38’’, in functie de categoria vehiculelor. Diametrul jantei este specificat la interior sau exterior, dupa caz, sub forma de x15 sau R15, deoarece cifra 15 indica diametrul jantei.  

 

  • Latimea jantei 


Latimea este elementul care de regula apare sub forma 6Jx15. Cifra 6 inseamna latimea interioara a jantei in inch, iar litera J ofera informatii despre profilul jantei. Latimea jantei se poate afla masurand distanta dintre laturile jantei. In functie de rezultat, se va sti cu precizie latimea minima si cea maxima a anvelopelor ideale pentru janta respectiva. 

 

Daca nu cunosti detaliile tehnice ale jantei, cel mai probabil vei intampina erori serioase care vor afecta major restul componentelor auto. Este important sa utilizezi latimea recomandata de specialisti a jantelor, deoarece acest aspect dicteaza ce dimensiuni de cauciucuri ai voie sa folosesti. Alegerea dimensiunii jantei trebuie sa tina cont inclusiv de latimea si categoria anvelopei la punctul de contact cu janta.

 

  • Litera J la jante  


Ce inseamna ET si J la jante? Acest element semnifica profilul buzei de la janta. Daca intalnesti jante cu simboluri precum JJ, K, JK, B, P, ori D, acestea vizeaza suprafata de montare a anvelopei. 

 

  • Umarul jantei 


Daca pe janta apar simbolurile 6Jx15H2, atunci afla ca H2 inseamna numarul si aspectul umerilor de pe profilul jantei.  

 

  • CB la jante 


CB informeaza asupra gaurii din zona centrala a jantei, acolo unde aceasta se sprijina de butuc. Gaura aflata in centrul jantei implica valori diferite, in functie de producatorul auto respectiv. Aceste valori apar exclusiv in descrierea tehnica a jantei, deci nu este precizata pe ea. 

 

Jantele din aliaj de tip after market implica un CB mai mare in scopul de a putea corespunde unei marje mai mari de masini. Distanta dintre gaura centrala a acestei jante si suprafata de montare este acoperita de inele de ghidare sau de centrare pentru stabilitatea optima a jantei pe butuc. In lipsa acestor inele, actiunea de fixare ar fi posibila exclusiv prin piulite si prezoane. Utilizarea inelelor scade riscul de sectionare a prezoanelor in situatia in care janta incepe sa vibreze din cauza golului dintre butuc si interiorul jantei. 

 

Distanta dintre prezoane si jante este importanta si totodata simplu de aflat pentru a evita achizitionarea unor jante nepotrivite cu masina. 

 

  • OffSet la jante  


OffSet la jante apare la jantele de oțel și la cele din aliaj. OffSet este trecuta ca ultima valoare din descrierea tehnica a jantelor sub forma ET asociata unei valori in milimetri, pozitiva sau negativa. Valoarea ET este stabilita de producatorii auto ai masinii careia ii corespunde janta masinii tale. 

 

Ce inseamna ET la jantele din aliaj de tip after market? In acest caz, producatorii auto aproba exceptii pentru ET de pana la 1.5 cm catre exteriorul masinii, in scopul de a evita contactul dintre roata si componente ale caroseriei in timpul rularii. Cu cat valoarea pozitiva a ET-ului este mai departe de zero, cu atat se integreaza mai bine sub caroserie. Pe de alta parte, valoarea negativa elimina jantele in afara autovehiculului. De regula, masinile pentru off-road au valori apropiate catre cele negative, deoarece obtin mai multa stabilitate in cazul catararilor. 

 

Determinarea eronata a valorii ET la jante poate genera reactii gresite ale suspensiilor, directii greoaie sau instabile, lovirea elementelor de caroserie in timpul virajelor, sau vibratii ale rotilor la franare in viteze mari. 

 

  • Greutatea jantelor 


Acest aspect este important de stiut pentru obținerea anumitor rezultate. Jantele sunt fabricate din mai multe categorii de aliaje. Asadar, jantele pot fi usoare, perfecte pentru masinile care participa la concursuri de viteza sau pot avea o greutate standard, tipica acelei categorii de masini pentru care au fost realizate. 

 

  • Alte informatii importante despre jante

 

Jantele se incadreaza in diverse categorii, in functie de materiale si elementele din componenta. Cele mai comune sunt jantele turnate monobloc, care au fost turnate intr-o bucata unica. Urmatoarele pe lista sunt jantele forjate din minim doua parti, precum celebrele spinnere. 

 

Din perspectiva finisarii, avem jantele din aliaj pot fi mate, cu aspect lucios, cromate sau polisate. Datorita tehnologiei de ultima generatie, au fost create asa numitele jante cu efecte de holograma pentru un aspect estetic exceptional. 

 

Jantele asigura un aspect elegant masinii, dar si o stabilitate imbunatatita la manevrare, atunci cand sunt inregistrate cresteri sau scaderi ale ET-ului fata de valoarea de la inceput. Felul de masurare a valorilor ET joaca un rol important in ceea ce priveste stabilitatea masinii. In cazul anvelopelor de iarna/vara, tine cont sa verifici un tabel de corespundenta pentru urmatoarele elemente: latimea jantei, valoarea ET si marimea anvelopei prin raportare la valorile respective. Daca nu ai un tabel special la indemana, atunci cauta informatii pe site-ul producatorului de anvelope. 

 Este ET-ul influentat de diferentele dintre jantele de tabla si cele din aliaj?

 

Materialele de fabricatie ale jantelor auto nu au nici un impact major asupra ET-ului. Locul de amplasare al rotii ramane acelasi, indiferent de specificul materialului. Cu toate acestea, retine ca, jantele din otel sunt mult mai inguste decat cele din aliaj, lucru care implica anumite modificari la nivelul latimii jantei. 

 

Cu siguranta ca acest ghid a reusit sa clarifice nelamuririle celor care doresc sa achizitioneze jante, avand o baza de documentare solida si care sa le permita sa se descurce cu un eventual minim ajutor din partea expertilor. 

 

Sursa foto: pixabay.com 

Autor: E-Roti.ro
Publicat 11/07/2022 09:28
Alte știri care te-ar putea interesa
Tractiune spate - informatii valoroase despre forta care pune in miscare autovehiculul
Termenul de „tractiune pe spate‟ se refera la un sistem de distributie care plaseaza propulsia rotativa doar pe rotile din spate.
Tabel cu presiunea rotilor de camion - care este presiunea corecta si alte detalii utile
Presiunea din rotile camionului este un aspect crucial, care afecteaza siguranta si eficienta vehiculului. Soferii profesionisti, dar si proprietarii de flote comerciale trebuie sa inteleaga importanta pe care o are mentinerea presiunii corecte in pneuri
Explozia cauciucului - De ce se intampla si cum se abordeaza problema
Este important ca orice sofer sa cunoasca principalele cauze ale exploziei anvelopelor, cum se manifesta in cazul in care are loc si care sunt masurile ce trebuie luate pentru evitarea unui accident cu urmari grave
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo