Vrei sa conduci excelent pe drumurile acoperite de gheata, zapada sau polei? Te-ai gandit ca e timpul sa faci schimbarea cauciucurilor de vara cu cele de iarna, dar nu stii care sunt cele mai bune produse? In continuare, vei descoperi un top al celor mai bune anvelope pentru sezonul rece, vei sti cum sa le alegi pe cele potrivite pentru automobilul personal si cum sa le folosesti, in asa fel incat sa aiba o durabilitate cat mai mare. In plus, vei afla care sunt marcile recomandate si unele raspunsuri la intrebari pe care poate ti le pui referitor la acest subiect interesant pentru orice conducator auto.
Cuprins:
1. Cele mai bune anvelope de iarna - Clasificare TOP 3
1.1. Cele mai bune anvelope de iarna 4x4
1.2. Cele mai bune anvelope de iarna cargo
1.3. Cele mai bune anvelope de iarna turisme
2. Cum alegi cele mai bune anvelope de iarna
3. Marci recomandate de e-roti.ro
4. Cum se folosesc cele mai bune anvelope de iarna si alte detalii utile
5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre cele mai bune anvelope de iarna
Anvelopele de iarna sunt acele componente ale autoturismului care asigura siguranta soferului, pasagerilor si a celorlalti participanti la trafic, dar si stabilitatea autoturismului pe carosabilul plin de zapada, gheata sau polei. In comert exista diferite tipuri de anvelope de iarna pentru autoturisme, SUV-uri, autospeciale, tiruri, masini de curse etc., de diferite dimensiuni, care asigura automobilului un consum mai mare sau mai mic de combustibil, fabricate de branduri de renume in domeniu.
Cauciucurile de iarna 4 x 4 sunt acele componente fabricate special pentru masinile de teren, cu riduri prezente pe suprafata de contact pentru a maximiza aderenta pe teren accidentat. Exista profile care pot fi utilizate pe strada sau off-road, dar si unele care sunt ideale pentru iesiri montane, lipsite de dificultati.
Anvelopele au marimea 285/40R22 110V, index viteza V = max. 240 km/h, index incarcare de 110 = max. 1060 kg, fiind potrivite pentru masini 4 x 4.
Continental Cross cont win 175/65R15 84T
Anvelopele au marime: 175/65R15 84T, index viteza: T = max. 190 km/h, index incarcare: 84 = max. 500 kg.
Goodyear Ug performance 295/35R21 107V
Anvelopele au marimea 295/35R21 107V, indexul de viteza: V = max. 240 km/h, si indexul de incarcare: 107 = max. 975 kg, indice de aderenta B si indice consum C. Nivelul de zgomot este de 73 dB si ofera tehnologie ranforsat.
Anvelopele de iarna sunt obligatorii si pentru autovehiculele de tip cargo (camioane, camionete usoare etc.). Acestea trebuie sa aiba diferite caracteristici importante pentru a face fata anotimpului rece: aderenta pe carosabilul umed, rezistenta ridicata la acvaplanare, uzura uniforma, durabilitate crescuta, manevrabilitate fiabila.
Anvelopele de iarna cargo au marime: 145/80R13C 88P, index viteza: P = max. 150 km/h ;i index incarcare: 88 = max. 560 kg. Fac parte din clasa de consum E si au un nivel de zgomot de 71 dB.
Continental Vancontact winter 205/70R17C 115R
Anvelopele au marimea 205/70R17C 115R, index viteza: R = max. 170 km/h, index incarcare: 115 = max. 1215 kg.
Bridgestone W810 205/65R16C 107T
Anvelopele au index viteza: T = max. 190 km/h, index incarcare: 107 = max. 975 kg, clasa de consum D, nivel de zgomot 75dB.
Anvelopele de iarna reprezinta componentele de baza ale autoturismelor pentru asigurarea celor mai bune conditii de sofat in sezonul rece. Ele sunt de calitate superioara, reduc simtitor consumul de carburant pe carosabilul umed, acoperit cu gheata, polei sau zapada si ofera proprietarului o durata de functionare indelungata.
Dunlop Win sp 3d n0 dot dot vechi 265/45R18 101V
Anvelopele au marime: 265/45R18 101V, index viteza: V = max. 240 km/h, index incarcare: 101 = max. 825 kg.
Anvelopa are marimea 285/30R21 100W, indexul de viteza W = max. 270 km/h, indexul de incarcare 100 = max. 800 kg.
Goodyear Performance 255/50R21 109H
Anvelopele au marimea 255/50R21 109H, indexul de viteza H = max. 210 km/h, indexul de incarcare 109 = max. 1030 kg.
Siguranta primeaza intotdeauna cand vine vorba despre sofat, asa ca alegerea celor mai bune anvelope de iarna se impune de la sine inteles. Recomandarile specialistilor, parerile altor persoane multumite de achizitia facuta, precum si alte criterii esentiale trebuie sa fie luate in considerare:
Tipul autovehiculului. Acest criteriu este vital in alegerea celor mai bune cauciucuri, astfel pe piata putand fi descoperite anvelope pentru autoturisme, 4 X 4, cargo. Ele au diferite caracteristici tehnice, ceea ce inseamna ca este important sa se achizitioneze anvelope recomandate pentru tipul de autovehicul;
Starea anvelopei. Desi exista persoane care considera ca pot folosi si cauciucuri second hand fara probleme, deoarece sunt realizate de producatori renumiti si considera ca nu sunt foarte uzate, adevarul este altul. Specialistii recomanda tuturor proprietarilor de autovehicule sa achizitioneze doar anvelope noi, pentru ca asta va fi o garantie clara ca produsele nu au niciun defect si ca pot rezista admirabil cativa ani buni;
Producatorul. De preferat ar fi ca pneurile de iarna sa fie fabricate de producatori renumiti in domeniu pentru calitatea superioara, pentru eficienta si performante. Intr-adevar, acest lucru inseamna si un cost mai mare, dar avantajele nenumarate vor face ca investitia sa fie recuperata rapid;
Consumul de combustibil. Anvelopele de calitate sunt celebre pentru faptul ca vor contribui efectiv la reducerea consumului de combustibil. Indicele consumului este notat printr-o litera, de la A (cel mai eficient) la G (cel mai putin eficient);
Aderenta. Acest criteriu arata care este eficienta pe care o au anvelopele de iarna atunci cand soseaua este acoperita cu apa, zapada, polei sau gheata. De obicei, cei care vor sa achizitioneze o anvelopa vor putea citi pe eticheta indicele de aderenta, care este notat la fel ca indicele de consum;
Dimensiunile. Anvelopa trebuie sa se potriveasca cu dimensiunea jantei, altfel nu va putea fi utilizata. Dimensiunile cauciucurilor sunt trecute in cartea tehnica a masinii, iar acest lucru va inlesni foarte mult alegerea facuta.
Magazinul e-roti.ro vine in intampinarea dorintelor proprietarilor de autoturisme, camioane sau alte tipuri de autovehicule cu anvelope de iarna de calitate superioara, fabricate din materiale rezistente in timp si la conditiile meteo extreme. Printre numele celebre de producatori de cauciucuri de iarna se numara Michelin, Pirelli, Continental.
Brandul Michelin este francez si a fost infiintat in 1832, cu sediul in Clermont-Ferrand, in regiunea Auvergne. Marca de legenda, Michelin a cucerit tot ce se putea in domeniu prin inovatiile deosebite. I se datoreaza inventarea anvelopei cu rezistenta redusa la rulare, ceea ce a imbunatatit consumul de carburant. In 2015 au reusit sa ofere prima anvelopa de vara omologata pentru utilizare si pe timp de iarna.
Pirelli este un fabricant de anvelope, cu sediul la Milano, in Italia. A inceput productia in 1902 si are 24 de fabrici in 12 tari. Se remarca prin gama diversificata de anvelope, prin viziunea inovatoare, dar si prin unele caracteristici importante, cum ar fi uzura uniforma a pneurilor, nivelul redus de zgomot, performantele remarcabile si off-road, forta de franare mare.
Brandul a fost infiintat in Germania, in 1871, la Hanover, iar astazi a ajuns in top 5 al celor mai bune producatoare de anvelope pe plan mondial. Produsele lor sunt de calitate superioara, contribuind cu succes la cresterea sigurantei pe sosele, precum si la protejarea naturii. Siguranta si confortul la rulare sunt alte elemente caracteristice pneurilor Continental.
Cauciucurile de iarna sunt diferite de cele de vara si se pot recunoaste foarte usor, dupa marcaje. Extrem de avantajoase pentru rularea in sezonul de iarna, pneurile pot fi montate pe masini cand temperaturile sunt sub 7 grade Celsius, indiferent daca a nins sau nu. Se recomanda montarea tuturor celor 4 anvelope identice pe cele 4 roti, pentru ca, altfel, autovehiculul ar putea sa fie instabil la viraje.
De asemenea, trebuie retinut faptul ca pot fi utilizate doar pana intr-un anumit punct, atunci cand indicatorul de uzura are cel mai de jos nivel, de 1,6 mm. Cu toate acestea performantele anvelopelor incep sa scada din momentul in care indicele ajunge la 4 mm.
Anvelopele de iarna pot fi folosite intre 4-6 ani de la data montarii, durata aceasta crescand sau descrescand in functie de stilul de condus, de calitatea drumurilor, de verificarea periodica a presiunii din cauciucuri, de modul de depozitare pe timp de vara. De la data fabricarii, durata oricarei anvelope de iarna este de 10 ani.
Dupa sezonul de iarna, cand conditiile meteo nu mai sunt atat de severe, conducatorii auto pot schimba anvelopele cu cele de vara, insa trebuie sa aiba grija sa le depoziteze corespunzator, in asa fel incat sa nu se deterioreze. In primul rand, nu trebuie lasate in bataia soarelui, pentru ca acest lucru faciliteaza imbatranirea prematura a cauciucului. In al doilea rand, este important ca pneurile sa fie puse la un loc uscat, pe un suport adecvat. Mai exista si varianta hotelului de anvelope pentru cei care nu au loc de depozitare in sau langa casa.
In concluzie, daca vrei sa-ti echipezi masina in mod corect si sa eviti amenzile usturatoare, impuse de legislatia rutiera, atunci trebuie sa cercetezi cu atentie topurile, recomandarile specialistilor si sa stii care sunt criteriile de care sa tii cont.
Surse foto:
shutterstock.com
e-roti.ro
Cum alegi cele mai bune anvelope de iarna?
Cele mai bune anvelope de iarna trebuie alese dupa o consultare a recomandarilor specialistilor, a topurilor realizate, dupa citirea parerilor clientilor de pe forumurile de specialitate, dar si tinand cont de unele criterii esentiale, cum ar fi: producator, dimensiuni, indicii de viteza, consum, aderenta, nivelul de zgomot, sezon, pret.
Care este diferenta dintre anvelopele de vara si cele de iarna?
Cauciucul de iarna este mai moale, cu caneluri largi si multe striatii, pe cand cel de vara se intareste pe timpul iernii din cauza temperaturilor mici.
Cum recunosti o anvelopa de iarna?
Anvelopele de iarna poarta marcajul M+S (Mud&Snow) sau simbolul fulgului de nea. Ele mai pot fi recunoscute dupa profilul mai pronuntat, cu caneluri special realizate pentru zapada si cu muchii ascutite pentru aderenta pe carosabilul cu polei sau zapada.
Care sunt avantajele anvelopelor de iarna?
Printre avantajele anvelopelor de iarna se pot evidentia: franeaza mai scurt decat cele de vara, previn riscurile de accidente rutiere nedorite, au aderenta mai buna pe suprafetele alunecoase etc.
Cat timp pot fi folosite anvelopele de iarna?
De regula, anvelopele de iarna trebuie folosite cam 4-6 ani de la momentul in care au fost montate.