Foarte multi soferi se gandesc la anvelope doar ca la produse de stricta necesitate, ca mijloc de asigurare a functionarii unui autovehicul si de asigurare a transportului dintr-un punct in altul. Totusi, anvelopele de calitate au o contributie semnificativa la cresterea sigurantei in cazul deplasarii cu autovehiculul in diverse conditii de viteza sau de drum, la eficientizarea consumului de combustibil si, nu in cele din urma, la imbunatatirea generala a experientei de condus.
Anvelopele par a fi doar un consumabil fara importanta in comparatie cu alte ansambluri si piese, mult mai costisitoare, care intra in componenta masinii asa cum, de exemplu, este cazul motorului, cutiei de viteze sau componentelor instalatiei electrice. De aceea, anvelopele sunt, de cele mai multe ori, trimise pe unul din ultimele locuri in lista de prioritati a proprietarilor unei masini. Totusi, este bine sa retii ca alegerea unor anvelope potrivite si de calitate superioara, precum si intretinerea corecta a acestora pe intreaga perioada de utilizare poate fi o garantie in plus a sigurantei pe sosele, mai ales prin imbunatatirea manevrabilitatii si a raspunsului la comenzi ale autovehiculului.
Dar, cu atat de multe marci de anvelope disponibile in piata, alegerea celei mai bune solutii de rulare pentru masina poate fi o sarcina complexa. O solutie in acest sens ar fi sa faci o lista a celor mai buni producatori de anvelope si, apoi, sa alegi tipul de cauciucuri care se potrivesc nevoilor tale concrete din oferta acestora. Tocmai despre acest lucru este vorba in acest articol care se doreste a fi o unealta care sa te ajute in cunoasterea producatorilor de top din domeniu.
Cuprins
Majoritatea cumparatorilor se orienteaza dupa modelul anvelopelor atunci cand vor sa cumpere un set nou pentru masina proprie, dar cei care vor cu adevarat ce este mai bun pentru autovehiculul lor, fac un studiu aprofundat al celor mai buni producatori si, abia dupa aceea, isi ingusteaza cautarile catre un model potrivit de care au nevoie.
Cele mai bune marci de anvelope sunt deja prezente in industrie de o perioada foarte lunga de timp, astfel incat, experienta in domeniu si inovatiile adaugate in timp sunt o asigurare suplimentara ca vei beneficia de cele mai bune cauciucuri pentru masina ta.
Bridgestone
Bridgestone este un producator japonez de anvelope, a carui istorie poate fi urmarita in timp pana in anul 1931. In 1988, compania a achizitionat si brandul Firestone, pe langa alte achizitii de-a lungul anilor, azi compania fiind unul dintre primii producatori de nivel mondial.
Continental
Cu o istorie ce se intinde pe mai bine de 150 de ani, compania Continental, fondata in Germania in 1871, este azi unul din liderii pietei de anvelope din lume. Fabricile companiei, raspandite pe intreg globul, produc o larga varietate de pneuri pentru industria auto, dedicate intregii palete de vehicule existente. Fiind unul dintre cei mai vechi producatori in domeniu, nu este de mirare ca anvelopele Continental se bucura de o apreciere deosebita in randul companiilor automotive si a consumatorilor individuali.
Hankook
Hankook este unul din brandurile mondiale de anvelope ceva mai “tanar”, daca se poate afirma acest lucru despre o companie infiintata in Coreea de Sud in anul 1941. Totusi, abia in anul 1990 compania incepe sa produca si sa vanda anvelope sub acest brand. Chiar daca este unul din brandurile mai noi, Hankook a atins repede recunoasterea mondiala prin calitatea produselor si gama larga de adresabilitate a acestora.
Pirelli
Cunoscut ca un brand care produce anvelope de inalta performanta pentru masini sport si SUV-uri din gama de lux, fabricantul italian Pirelli se poate mandri cu o istorie de peste 140 de ani in domeniul productiei pneurilor.
Nokian
Producatorul finalndez de anvelope NOKIAN a reusit sa-si creeze un renume international prin calitatea si tehnologiile superioare implementate in procesele de fabricatie a pneurilor de iarna. Asa cum era de asteptat de la un fabricant de anvelope aparut intr-o regiune aproape polara, aderanta anvelopelor la zapada si asigurarea tractiunii pe teren alunecos au fost printre primele preocupari ale companiei.
In ciuda avansurilor tehnologiilor de fabricatie si a stiintei materialelor din care sunt fabricate, cauciucurile masinii tale vor atinge finalul duratei de viata cu mult inainte ca autovehiculul sa fi fost scos din uz. De aceea, este foarte probabil ca atunci cand detii acelasi autovehicul o lunga perioada de timp, sa schimbi cateva seturi de anvelope.
Daca esti multumit de marca de anvelope aleasa initial, ai putea alege in continuare acelasi producator atunci cand cumperi un set nou. Acesta este, de fapt, si primul criteriu de luat in calcul la alegerea unei marci de anvelope noi. Alte criterii pentru selectarea celor mai bune marci de anvelope pot privi:
Manevrabilitatea si confortul la drum
In lumea pasionatilor de automobile si a specialistilor, este binecunoscut dictonul conform caruia “anvelopele definesc personalitatea unei masini”. Astfel, o buna strategie in alegerea anvelopelor potrivite ar trebui sa se orienteze, in afara marimilor potrivite, catre acele caracteristici care ofera o manevrabilitate superioara a vehiculului in timpul mersului, dar si un aport semnificativ la franare. Apoi, se pot verifica caracteristici precum zgomotul emis in mers si confortul la drum lung.
Anvelope all season sau seturi separate pentru iarna si vara?
Anvelopele all-season sunt unele din cele mai cautate solutii pentru rotile masinilor. Acest fapt se datoreaza, in special, comoditatii pe care o ofera proprietarilor de autovehicule, deoarece pot fi lasate montate pe parcursul intregului an. Totusi, trebuie sa stii ca anvelopele all season sunt, de fapt, un compromis, oferind o aderenta si o tractiune de nivel mediu spre modest pe drumuri acoperite de polei sau zapada si o aderenta medie pe drum uscat sau umed.
Anvelopele de iarna sunt confectionate dintr-un cauciuc cu proprietati flexibile mai accentuate, care se comporta excelent in cazul unor temperaturi scazute. De asemenea, modelul de pe suprafata anvelopelor de iarna inglobeaza benzi de rulare mai adanci si un numar considerabil de fante sau “lame”, care au un rol important in spargerea peliculei de gheata de pe carosabil sau in formarea unei prize mai bune pe drumurile inzapezite.
In ceea ce priveste anvelopele de vara, acestea sunt ideale pentru folosirea in timpul anotimpurilor calduroase, deoarece au un comportament excelent la temperaturi inalte. De asemenea, aceste anvelope sunt excelente pentru un condus performant, datorita unei aderente superioare la carosabilul uscat. In special adeptii condusului sportiv vor simti diferenta de performanta a acestui tip de anvelope la viteze mari. Totusi, performanta lor scade semnificativ la temperaturi sub 4-5 grade Celsius, deoarece compusii din cauciuc mai moale care intra in componenta lor nu ofera o aderenta si, respectiv, o tractiune adecvata in aceste conditii, mai ales pe sosele inghetate sau cu strat de zapada.
Marimea anvelopelor
Alegerea unei marci de top in cazul anvelopelor ar trebui sa se supuna intotdeauna specificatiilor exacte prescrise de producatorul autovehiculului. De exemplu, indicatia producatorului ar putea fi de forma 195/65/R15. In acest caz, insiruirea de numere exprima latimea cauciucului in milimetri, raportul dintre inaltime si latime, tipul de anvelopa si diametrul interior al acesteia exprimat in inchi.
Pretul
Achizitia unui set nou de anvelope este o cheltuiala semnificativa, astfel, luarea in considerare a pretului este, de cele mai multe ori, primul obiectiv al unui cumparator. Desigur, in cazul achizitiei unor anvelope de la producatori premium, pretul va fi din gama superioara, insa, calitatea, performanta si durabilitatea pneurilor se vor regasi pe deplin in cost.
Optiunile suplimentare de performanta
Majoritatea producatorilor premium ofera anvelope cu un grad inalt de tehnologie inovatoare incorporata in produsul final, astfel ca exista pneuri cu diverse adresabilitati. Posesorii unor masini sport sau de teren, precum si cei care vor sa obtina economii la consumul de combustibil vor putea alege gama de anvelope potrivita dupa studierea in detaliu a caracteristicilor fiecarui brand.
Chiar daca ai cumparat anvelope de la unul dintre cei mai buni producatori, acest lucru nu inseamna ca nu mai trebuie sa le inspectezi in mod regulat, sa le asiguri o intretinere corespunzatoare, conform recomandarilor fabricantului si, ceea ce este esential, sa adopti un stil de condus preventiv.
Nu ar trebui sa ai pretentii chiar si de la anvelope de la producatori de top sa te tina 100.000 de kilometri, daca nu le acorzi atentia necesara. Gropile in carosabil, denivelarile, caldura excesiva si mersul cu anvelopele neumflate corect sunt doar cativa factori care le pot afecta durata de viata in mod considerabil.
Iata o selectie a celor mai importante recomandari din partea producatorilor pentru intretinerea si utilizarea corecta a anvelopelor:
Asigura-te intotdeauna ca circuli cu anvelope corect umflate
Anvelopele care nu au suficient aer sau, dimpotriva, sunt umflate peste limitele recomandate de presiune pot produce probleme la franare. De aceea, este recomandata verificarea presiunii cauciucurilor fiecarei roti macar o data pe luna. Desigur, automobilele de noua generatie au senzori integrati care indica presiunea in roti prin afisarea acesteia in afisajul bordului. Totusi, nici metoda vechiului manometru nu este total demodata. Totul e sa nu uiti de aceasta verificare.
Nu pastra anvelopele in aer liber, in special vara
Anvelopele sunt supuse actiunii naturii ca orice alt material. Degradarea unei anvelope care este depozitata in plin soare este mult accentuata din cauza radiatiilor UV. Acestea au proprietatea de a descompune diversele uleiuri si substante chimice care intra in compozitia cauciucului si care ii dau, in conditii normale de exploatare, elasticitate si durabilitate.
Cumpara intodeauna marimea potrivita de anvelope
Inainte de a merge la cumparaturi, este o idee buna sa te mai uiti in manualul autovehiculului unde producatorul a specificat exact dimensiunile de anvelope potrivite modelului masinii tale. De multe ori, poti gasi informatii despre anvelope si capacitatea de incarcare a vehiculului pe o eticheta stantata din zona pragului portierei soferului.
Nu uita sa rotesti anvelopele
In momentul in care schimbi anvelopele de iarna cu cele de vara (sau invers), este o buna idee sa le montezi prin rotatie, in functie de uzura. De cele mai multe ori, anvelopele rotilor motrice se uzeaza mai rapid, iar daca operatiunea de rotatie nu se produce la anumite intervale, uzura neuniforma poate conduce la o aliniere incorecta a rotilor.
Nu supraincarca masina
Intotdeauna respecta limitele maxime de incarcare specificate de fabricantul autovehiculului. O incarcare constanta peste limite duce la uzura accentuata a anvelopelor si chiar la posibile accidente nedorite.
Asigura o inspectie vizuala regulata a anvelopelor
Inspectarea atenta a anvelopelor la intervale regulate de timp poate duce la detectarea unor eventuale taieturi incipiente sau crapaturi in peretii laterali. De cele mai multe ori, ar trebui sa schimbi anvelopele in aceste cazuri cu unele noi. De asemenea, detectarea urmelor de uzura neuniforma poate indica probleme de mecanica, cum ar fi o suspensie uzata sau un bracaj defazat al rotilor, fapt care te poate avertiza sa mergi cat mai repede la un service auto in vederea remedierii problemelor.
Evita modul agresiv de sofat
Luarea virajelor bruste, intoarcerea volanului pe loc, franarile violente sau condusul cu viteza pe drumuri cu piatra sparta conduc la o uzura accelerata a anvelopelor care vor trebui, astfel, schimbate la intervale mult mai scurte. Adoptarea unui stil de condus prudent si corect poate duce la economisirea banilor din acest punct de vedere.
Asadar, tine cont de toate informatiile din acest articol inainte de a face o alegere in ceea ce priveste anvelopele. Indiferent daca ai nevoie de anvelope de vara, anvelope de iarna sau anvelope all season, producatorii prezentati in articol ofera garantia calitatii, iar, cu o ingrijire corecta a cauciucurilor, te vei putea bucura de ele pentru o perioada indelungata de timp.
Sursa foto: E-roti.ro, Pixabay.com
Care sunt anvelopele care rezista cel mai mult?
Cele mai rezistente anvelope sunt cele care sunt construite cu o atentie deosebita la calitatea materialelor si a tehnologiilor de fabricatie incluse in produsul final. Exista anvelope de vara, iarna sau all-season care ofera caracteristici superioare, dar pretul va fi pe masura.
Ce marci de anvelope sunt cele mai slabe?
Desi nu se poate da un raspuns ferm in aceasta situatie, fiecare producator, chiar din categoria non-premium, straduindu-se sa aduca inovatii si caracteristici cat mai bune la un pret acceptabil, ar trebui sa te feresti de acele anvelope vandute sub branduri care nu exista in realitate sau care nu au un certificat de producator valabil.
Sunt bune marcile premium de anvelope de la supermarket?
Brandul premium este o garantie a calitatii, astfel ca, de oriunde vei cumpara anvelopele, vei avea garantia fabricantului fata de un produs de calitate si la parametrii de functionare specificati.
Ar trebui sa cumperi anvelope doar de la producatori de top?
Desi in acest caz este vorba de compromisul pe care trebuie sa-l faci in ceea ce priveste bugetul alocat acestor consumabile auto, intotdeauna calitatea anvelopelor de top va fi superioara celor mainstream sau low-end. Totusi, atunci cand bugetul este limitat, poti gasi variante optime de achizitie si in cazul unor anvelope medii sau de buget.
Ce marca de anvelope premium este ideala pentru masina mea?
Intrebarea la care ar trebui sa-ti raspunzi in acest caz ar trebui sa fie: “Este potrivit acest model de anvelope pentru vehiculul meu si pentru stilul meu de conducere?”. De exemplu, degeaba alegi o marca de top pentru o anvelopa destinata vitezei, daca tu conduci exclusiv in oras, cu un regim de viteza mediu.