La ce iti foloseste, unde il gasesti si ce alte aspecte sa ai in vedere atunci cand alegi cauciucurile
Seria DOT la anvelope poate fi importanta pentru a determina vechimea cauciucurilor, dar si pentru a afla alte informatii esentiale, cum ar fi dimensiunile acestora sau producatorul. Alegerea cauciucurilor si schimbarea acestora trebuie sa tina cont de mai multi factori, printre care legislatia, tipul de autovehicul, dar si nevoile personale. De aceea, informatiile corecte si cunostintele de baza legate de anvelope, te pot ajuta sa le alegi pe cele potrivite, sa le schimbi intotdeauna la timp si sa eviti escrocheriile. Daca vrei sa stii mai multe despre ce inseamna DOT la anvelope, calculator DOT anvelope, dar si ce alte aspecte trebuie sa iei in considerare atunci cand iti cumperi cauciucuri, am pregatit pentru tine un articol care sa te ajute:
Cuprins:
Ce reprezinta codul DOT la anvelope? Ei bine, acesta a aparut prima oara in Statele Unite ale Americii, iar numele sau a ramas universul peste tot, ca abreviere de la “Department of Transportation”. Semnificatia DOT pe anvelope are legatura cu mai aspecte ale produsului, de la producator si pana la data de fabricare.
Unde scrie DOT pe anvelope?
Vei gasi acest cod pe unul dintre peretii laterali ai anvelopei, iar acesta trebuie intotdeauna sa se afle in formula completa. Un cod complet este compus din 3 grupuri de litere si cifre. Un exemplu de dot este “DOT CPZ3 J1HK 1517”, unde DOT marcheaza inceperea codului de acest tip, primul grup de litere si cifre marcheaza tara de frabricatie, producatorul si modul in care a fost produs, al doilea calup de litere si cifre indica lotul din care face parte, iar ultilmul calup de cifre indica data fabricatiei. Cand vine vorba de data de fabricare, anii 2000 au adus noi reglementari in domeniu. Astfel, data cand a avut loc fabricarea trebuie sa se marcheze cu 4 cifre, indicand saptamana si anul. In cazul exemplului de mai sus, anvelopa a fost produsa in saptamana 15 din anul 2017.
Daca vrei sa stii exact codurile pentru producator si tara de fabricatie, vei avea nevoie sa consulti un tabel DOT pentru anvelope, mai exact un tabel in care sunt mentionate codurile aferente fiecarei tari si fiecarui producator. Exista site-uri web ce indexeaza astfel de informatii, asa ca tu va trebui doar sa introduci codul DOT de pe anvelopele tale, iar dupa apasarea butonului de search, vei primi informatiile legate de respectivul cod.
In principal, literele din DOT la anvelope vor indica informatii despre producator si tara sau metoda de productie, iar cifrele de la final vor indica data cand acestea au fost fabricate.
Atunci cand alegi sa cumperi cauciucuri, DOT te va ajuta sa stii exact cand au fost produse, cine le-a produs si unde, astfel incat tu sa poti lua in calcul durata de viata pentru anvelope, sa stii daca alegi intr-adevar producatori de top precum Michelin, Goodyear, Continental sau Pirelli, dar si sa iti dai seama daca vanzatorul incearca sa te pacaleasca cand vine vorba de produsul pe care ti-l ofera.
Care este cel mai bun mod de a evita problemele cu codul DOT?
DOT la anvelope te poate ajuta sa stii sigur daca un vanzator iti ofera cu adevarat cauciucuri noi sau nu ori daca este sincer in privinta provenientei acestora. De aceea, indiferent ca alegi anvelope de iarna sau anvelope de vara este important sa cumperi intotdeauna de la firme si cormercianti autorizati. In plus, alegerea unor site-uri si a unor comercianti de incredere nu numai ca iti ofera garantia unor produse conforme, ci inseamna si riscuri mai mici pentru siguranta ta. Anvelopele neconforme iti pot face probleme diverse, de la deteriorare rapida si pana la cresterea riscului de alunecare, in cazul cauciucurilor pentru iarna. Iata de ce sa tii cont pentru a evita probleme cu codul DOT, escrocherii si pentru a alege cauciucuri adecvate:
Tine cont de marca masinii. Fie ca ai un Audi, un Ford sau o Dacia, conteaza sa alegi mereu anvelopele potrivite pentru tipul de masina si pentru modelul pe care il detii. De altfel, de cele mai multe ori, tipul de masina este esential in alegerea anvelopelor deoarece atunci cand nu tii cont de acesta, este posibil ca anvelopele sa nu se poata monta. Ele pur si simplu nu se vor potrivi, astfel ca risti sa faci o investitie inutila.
Alege un producator de incredere. Cand alegi firma de cauciucuri, gandeste-te la ce ofera fiecare si la ce nevoi ai tu. Ai nevoie de cauciucuri de iarna de incredere, ai nevoie de anvelope all-season performante sau ai nevoie de cauciucuri la un pret mediu care sa aiba o durata de viata de X ani? Ia in calcul aceste criterii atunci cand alegi marca anvelopelor si nu te grabi neaparat spre un brand pe care l-ai vazut la reclama sau spre un brand despre care ai auzit la un prieten. Nevoile tale dicteaza cel mai potrivit producator.
Comanda de la comercianti ce ofera garantia calitatii. Nu te grabi sa iti cumperi cauciucuri de oriunde sau anvelope SH de pe internet. Fie ca alegi sa comanzi online sau sa mergi la sediul comerciantului, opteaza pentru un vanzator de incredere, care iti ofera toate informatiile de care ai nevoie si care iti poate oferi garantie la cerere. Cel mai simplu mod este sa gasesti un comerciant cu un site web, deoarece astfel vei putea studia fara graba oferta de produse, iar daca alegi sa comanzi, cauciucurile vor sosi exact unde ai nevoie, fara ca tu sa trebuiasca sa le manevrezi sau sa le duci dintr-o parte in alta.
Codul DOT al anvelopelor nu este mentionat in legislatia tarii noastre, insa informatiile pe care acesta la ofera se leaga de mai multe aspecte ale legii. Ordonanta nr. 5 din 26 ianuarie 2011 lamureste aspectul anvelopelor de iarna, mai exact ce inseamna acestea si obligativitatea lor.
Astfel, anvelopele de iarna au devenit obligatorii in conditii meteo nefavorabile, iar pentru a respecta legea, proprietarii de automobile trebuie nu numai sa aiba montate astfel de cauciucuri, ci trebuie ca acestea sa fie si omologate. Mai exact, daca vei alege anvelope fara cod DOT sau cu un cod neconform, vei incalca legislatia. De aceea, atunci cand alegi cauciucurile de iarna, pune conformitatea produsului si siguranta ta pe primul loc.
Anvelopele vechi, uzate, cu un cod DOT vechi nu sunt o idee buna in nicio circumstanta. Cu acestea risti probleme de siguranta in trafic, dar si o investitie proasta pentru banii tai. Chiar daca acestea isi vor face treaba, durata lor de viata este semnificativ redusa. Nu opta pentru anvelope second-hand, folosite si cu DOT vechi. Este de preferat sa alegi anvelope noi de la un producator ce ofera preturi medii si un cod DOT relativ nou. Printre dezavantajele cauciucurilor la mana a doua se numara:
Nu poti afla cum au fost intretinute. In cazul anvelopelor SH, nu ai cum sa stii daca proprietarul sau proprietarii anteriori au intretinut corespunzator cauciucurile, daca acestea au defecte ascunse, daca au avut loc reparatii si daca au fost depozitate intr-un mod sigur.
Pe termen lung, te vor costa mai mult. Durata de viata a unor cauciucuri uzate scade cu mult comparativ cu cele noi, asa ca pe termen lung, te va costa probabil mai mult sa alegi anvelope second hand.
Vei pierde mai mult timp. Sa gasesti cauciucurile SH potrivite, sa vezi daca acestea intr-adevar se pot monta pe masina ta, sa discuti cu vanzatorul, sa incerci sa afli despre posibile defecte ascunse si daca produsul este original, toate aceste activitati iti vor consuma o multime de timp si energie. Din pacate, ele sunt include in procesul de gasire si cumparare in cazul anvelopelor second hand.
In principiu, cauciucurile se considera noi pana la 5 ani de la data fabricatia, cat timp sunt depozitate corespunzator. De asemenea, anvelopele vandute noi se pot folosi in siguranta pentru aproximativ 5-6 ani. De aceea, daca cumperi de la un comerciant autorizat si de incredere, nu ar trebui sa iti faci griji daca anvelopele au data de frabricatie de acum 2, 3 sau 4 ani. In cazul in care ai dubii, poti discuta acest aspect cu reprezentantii firmei de la care cumperi, care iti pot explica cum depoziteaza cauciucurile si ce conditii de siguranta respecta.
Anvelopele fara DOT sunt cu siguranta produse de care vrei sa stai departe. De ce? In primul rand din motive de siguranta, iar mai apoi din motive ce tin de legislatie:
Anvelopele fara DOT nu respecta normele si standardele nationale/internationale. Codul DOT arata ca respectivul produs a fost testat si aprobat de autoritati in domeniu si ca este un produs conform. Atunci cand alegi anvelope fara DOT iti poti sabota siguranta in trafic, atat pe a ta, cat si pe a celorlalti participanti.
Nu respecti legislatia si risti amenzi usturatoare. Legea spune clar ca anvelopele trebuie sa fie omologate, iar folosirea unor cauciucuri neconforme inseamna ca risti amenzi pentru nerespectarea legislatiei in vigoare.
Primul lucru pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand alegi cauciucurile este siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic. Ai nevoie de anvelope omologate, conforme, de preferat noi si care se potrivesc cu marca si modelul de masina. Alte aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare sunt bugetul si tipul de cauciuc de care ai nevoie. Bugetul este esential pentru a determina produsele cu cel mai bun raport calitate pret, iar tipul de cauciuc se alege in functie de nevoile tale. Spre exemplu, daca nu conduci des, iar atunci cand o faci te deplasezi doar in oras pe distante scurte, poti opta pentru anvelope all-season, iar daca mergi des cu masina si o faci pe distante mai lungi, atunci vei avea nevoie de anvelope de iarna separat de cele de vara. O alta caracteristica importanta este eficienta consumului de combustibil, de care poti tine cont daca iti doresti sa mentii un anumit nivel de consum.
Codul DOT la anvelope te ajuta sa descoperi informatii pretioase despre produsul pe care urmeaza sa il cumperi sau pe care il detii deja: data de fabricatie, tara in care a fost produs si marca producatorului. Nu cumpara niciodata anvelope cu DOT foarte vechi sau fara DOT deoarece inseamna riscuri nedorite in trafic si nu uita sa verifici codul DOT de fiecare data cand cumperi anvelope noi.
Sursa foto: Unsplash.com & Pexels.com