Conducatorii auto se lovesc in timpul sofatului pe drumurile publice de probleme ce ar putea sa le puna siguranta in pericol. Printre acestea se numara si explozia unuia sau a mai multor cauciucuri, un eveniment destul de rar ca frecventa, dar care poate avea urmari deosebit de grave in cazul in care soferii nu cunosc ce trebuie sa faca daca se lovesc de o astfel de situatie.
Evenimente de acest tip pot avea loc chiar si in conditiile utilizarii unei anvelope corespunzatoare daca nu sunt luate masurile necesare in functie de imprejurari. Din acest motiv, este important ca orice sofer sa cunoasca principalele cauze ale exploziei anvelopelor, cum se manifesta in cazul in care are loc si care sunt masurile ce trebuie luate pentru evitarea unui accident cu urmari grave.
Cuprins:
1. Ce este si cum se manifesta explozia cauciucului
2. Metode de abordare si de evitare a exploziei anvelopei
Explozia cauciucurilor este un fenomen ce se intampla, de regula, in momentul in care autovehiculele sunt in mers. Pana de curand aceste evenimente se intamplau destul de des din cauza tehnologiei folosite, si anume cea a cauciucurilor cu camere interne. In prezent acestea au fost inlocuite cu cele de tip tubeless care sunt mai putin susceptibile de a exploda. Exista, insa, anumite cauze care ar putea sa duca la aparitia acestei probleme.
Explozia pneurilor este un fenomen imprevizibil, care se manifesta prin aparitia unei rupturi in structura anvelopei si pierderea completa a presiunii intr-o perioada foarte scurta de timp. Evenimentul apare la autovehicule care folosesc anvelope pneumatice, cum ar fi masini (in special cele de mare tonaj, unde presiunea din pneuri este superioara), motociclete si chiar biciclete.
Printre principalele cauze ale exploziei cauciucurilor se numara:
Umflarea pneurilor la o presiune mai mare sau mai mica decat cea recomandata, ceea ce duce la suprasolicitarea in timpul rularii si la cresterea riscului de explozie;
Supraincalzirea pneurilor apare atunci cand se circula cu viteze excesive in perioadele in care temperaturile sunt foarte ridicate. Problematice sunt si accelerarile si franarile bruste, care favorizeaza deteriorarea anvelopelor;
Uzura excesiva a cauciucurilor duce la subtierea caii de rulare si la cresterea riscului de explozie;
Defectele de fabricatie se manifesta sub forma unor puncte in care structura nu are rezistenta maxima, de acolo putand porni explozia;
Impactul cu un obiect contondent de pe sosea, precum o piatra de mari dimensiuni, o bucata de metal sau o bordura, poate duce la o explozie.
Toti conducatorii auto trebuie sa cunoasca simptomele unui astfel de eveniment pentru a sti ce au de facut in vederea abodarii corespunzatoare a situatiei. In cazul nedorit, acela in care apare evenimentul, conducatorii auto vor observa urmatoarele urmari:
Un zgomot puternic si brusc dinspre zona anvelopelor, care se produce in momentul in care aerul sub presiune este eliberat rapid in atmosfera;
Vehiculul iese de sub control, in special in cazul in care explozia are loc la una dintre anvelopele din fata;
Cauciucul se poate dezintegra in una sau mai multe bucati, care se lovesc de caroserie si de componentele din partea inferioara si care pot provoca alte daune;
Dezechilibrul masinii ce tinde sa alunece catre directia partii in care a avut loc explozia.
Daca un sofer observa ca a avut loc explozia pneului, trebuie sa aplice o procedura specifica, recomandata de expertii in siguranta auto:
Esential este ca soferul sa-si pastreze calmul si sa nu intre in panica, deoarece va face, cu siguranta, greseli;
Primul lucru la care trebuie sa se gandeasca este sa pastreze directia si stabilitatea vehiculului. Astfel, trebuie mentinuta viteza si nu se recomanda franarea brusca, pentru ca se va pierde controlul in acest caz. De cele mai multe ori, o usoara accelerare ajuta la pastrarea controlului;
Se va semnaliza din timp intentia de oprire si se va indrepta catre marginea drumului, catre o zona sigura;
Viteza se va reduce treptat pana la oprirea completa, fara folosirea abuziva a franei;
De regula, un astfel de eveniment produce si alte pagube si, din acest motiv, trebuie sa se apeleze la asistenta rutiera, nu doar la folosirea rezervei.
Proprietarii de autovehicule trebuie sa stie ca exista anumite masuri ce trebuie luate din timp pentru a se evita producerea unei explozii de cauciuc. Cel mai important este sa foloseasca anvelope conforme cu anotimpul si cu un grad de uzura peste cel minim acceptabil. In cazul in care anvelopele existente nu mai corespund, acestea vor fi inlocuite cat mai rapid cu anvelope de vara , de iarna sau all season noi si de calitate superioara. In plus, se va verifica regulat presiunea pneurilor si se va respecta incarcarea maxima admisa.
In concluzie, toti conducatorii auto trebuie sa stie cum se manifesta o explozie a pneurilor, ce trebuie sa faca pentru a nu se ajunge la aparitia ei si ce trebuie sa faca daca, totusi, ajung intr-o astfel de situatie.
Surse foto: unsplash.com