Tabel cu presiunea rotilor de camion - care este presiunea corecta si alte detalii utile - E-roti.ro

Tabel cu presiunea rotilor de camion - care este presiunea corecta si alte detalii utile

 remorca camion

 Imagine de Mitchell Luo pe Unsplash.com


 Presiunea din rotile camionului este un aspect crucial, care afecteaza siguranta si eficienta vehiculului. Soferii profesionisti, dar si proprietarii de flote comerciale trebuie sa inteleaga importanta pe care o are mentinerea presiunii corecte in pneuri. 


 O presiune buna poate sa optimizeze nu doar performantele masinilor, ci si sa contribuie la economisirea combustibilului. In acest articol, poti afla mai multe despre presiunea din cauciucurile camionului si cum arata un tabel de presiune.



 Cuprins


  1.  Tabel de presiune pentru roti de camion - exemplu

  2.  Presiunea anvelopelor de camion - cum trebuie sa fie aceasta?

 1. Tabel de presiune pentru roti de camion - exemplu


 Un tabel de presiune pentru rotile de camion este un instrument folosit cu scopul de a ghida soferii in stabilirea presiunii corecte a aerului in pneurile vehiculelor comerciale. Tabelul ofera informatii precise despre presiunea corecta a pneurilor in functie de conditiile de incarcare si de tipul de cauciucuri folosite. 


 Componentele principale ale unui tabel de presiune sunt greutatea axului si presiunea recomandata, insa lista completa a componentelor care pot fi gasite intr-un astfel de tabel este urmatoarea:


  •  Tipul de pneu  - tabelele de presiune a rotilor pentru camioane sunt concepute pentru a reflecta diversele tipuri de pneuri disponibile, cum ar fi cele all season, all terrain, pneuri de vara sau pneuri de iarna. 


  •  Axul si greutatea incarcaturii  - informatiile din tabel sunt organizate in functie de greutatea axului sau a vehiculului si pot include valori pentru o singura roata sau pentru un set de roti de pe un ax. 


  •  Presiune recomandata  - pentru fiecare combinatie de greutate a incarcaturii si tip de pneu, tabelul indica presiunea recomandata in bari sau psi.


  •  Conditii speciale  - unele tabele de presiune pot include si informatii pentru conditiile speciale de conducere, cum ar fi temperaturile extreme sau terenurile dificile.


 camion scania pe drum in camp

 Imagine de Gabriel Santos pe Unsplash.com


 In continuare, iti vom prezenta un exemplu de tabel de presiune in rotile camionului. Acesta este doar un exemplu, iar datele din tabele pot diferi, in functie de fiecare situatie si politica a celor care detin astfel de vehicule:


 Tip de pneu

 Kg pe Ax

 Presiunea recomandata

 Conditii speciale

 All season

 Pana la 5000

 5,52 bar

 Teren accidentat

 De iarna

 5001-7000

 5,86 bar

 Drum umed, zapada, gheata

 Off-Road

 7001-9000

 6,21 bar

 Teren muntos, nisip, noroi

 De vara

 9001-11000

 6,55 bar

 Viteza ridicata, conditii bune de sofat

 De rezerva

 Peste 11000

 6,89 bar

 Situatii de urgenta, inlocuire a pneului principal

 In continuare, poti afla de ce este foarte important sa fie respectata valoarea corecta a presiunii din rotile camionului.

 2. Presiunea anvelopelor de camion - cum trebuie sa fie aceasta?


 Presiunea din roata unui camion trebuie sa fie mentinuta mereu la un nivel recomandat, pentru siguranta, performanta eficienta si durabilitate buna. Iata cele mai importante motive pentru care trebuie asigurata pastrarea presiunii la nivelul recomandat:


  1.  Siguranta in conducere  - presiunea din   anvelopele pentru camion  influenteaza aderenta si stabilitatea vehiculului la drum. Cu o presiune adecvata, rotile vor asigura aderenta buna la drum, reducand riscul de alunecare sau pierdere a controlului pe teren accidentat sau in conditii neprielnice de vreme.


  1.  Prevenirea defectarii pneurilor  - presiunea inadecvata poate duce la uzura neuniforma a anvelopelor care, la randul sau, poate cauza deteriorarea prematura a pneurilor si cresterea riscului de explozii in timpul condusului. O presiune prea mica poate provoca incalzirea in exces a cauciucurilor si poate duce la fisurarea sau dezlipirea lor, in timp ce o presiune prea mare poate afecta structura interna a pneurilor.


  1.  Eficientizarea consumului de combustibil  - presiunea din pneuri afecteaza eficienta consumului de combustibil al vehiculului. Pneurile supraumflate creeaza o rezistenta mai mare la rulare, ceea ce poate duce la consum de combustibil mai mare, in timp ce pneurile subumflate pot cauza o frictiune crescuta intre roti si drum, consumand mai mult combustibil pentru atingerea si mentinerea vitezei dorite.


  1.  Sporirea stabilitatii si confortului soferului  - un vehicul cu presiune corecta in pneuri ofera un nivel mai bun de confort si stabilitate pentru sofer si pasageri.


  1.  Prelungirea duratei de viata a anvelopelor  - mentinerea presiunii din pneuri la nivelul recomandat de catre producator poate prelungi si durata de viata a cauciucurilor.


 camion pe drum iarna in padure

 Imagine de Roberto Hanas pe Unsplash.com


 Asadar, acestea sunt motivele pentru care trebuie respectate indicatiile dintr-un tabel de presiune pentru rotile camionului. Pe langa respectarea indicatiilor referitoare la presiune, este foarte important sa alegi cauciucuri de calitate pentru vehiculul tau.


 Pe E-roti.ro gasesti modele calitative de cauciucuri pentru camion, dar si variante eficiente de   anvelope de vara ,   iarna  sau   anvelope all season  pentru autoturisme. Alege cauciucurile de care ai nevoie si le poti comanda online de pe site-ul nostru.


 In concluzie, presiunea corecta in rotile de camion este un aspect esential pentru siguranta, performantele si durabilitatea vehiculului. Prin respectarea indicatiilor dintr-un tabel de presiune, randamentul autovehiculului poate fi imbunatatit, iar longevitatea acestuia poate fi crescuta.

Autor: E-Roti.ro
Publicat 27/05 06:52
Alte știri care te-ar putea interesa
Ce inseamna GRNX la anvelope - eficienta si grija fata de mediul inconjurator
GRNX, care provine de la „Green X", este un standard introdus de Michelin pentru a clasifica anvelopele ecologice, concepute pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului
Cum se fabrica anvelopele: etapele procesului si materialele utilizate in fabricarea anvelopelor
Anvelopele sunt componente de baza pentru siguranta si performanta oricarui vehicul, iar fabricarea lor este un proces complex ce implica tehnologie avansata si materiale de inalta calitate
Depozitarea anvelopelor si ce trebuie sa stii despre ea
Anvelopele sunt elemente esentiale pentru buna functionare a oricarui autoturism. De modul in care tratezi anvelopele poate depinde nu doar modul in care merge masina ta, ci si starea bugetului tau.
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo